In dit artikel

Kasteel Vianden

Kasteel Vianden staat boven een klein middeleeuws stadje met rond de 2000 inwoners. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis al vanaf de 11e eeuw. Vianden heeft veel hoogte verschillen, en kasteel is omringt met mooie natuur.

Deze plek is ideaal voor een weekendje weg of een dagje weg als je in Luxemburg bent. Het kasteel staat samen met de stad op de werelderfgoed lijst, en het kasteel staat zelfs in de top 21 van de wereld. Dus wanneer je in de buurt ben is het zeker de moeite waard om dit prachtige kasteel te bezoeken.

Geschiedenis

Kasteel Vianden heeft een erg lange geschiedenis. Het kasteel werd gebouwd vanaf de 11e tot en met de 14e eeuw. Dit werd gedaan op de fundamenten van een oude romeinse vestiging. Het kasteel heeft veel verschillende eigenaren gehad, in de 16e eeuw was het kasteel van de Oranje Nassau familie. Maar nadat koning Willem I grote delen van het kasteel verkocht kwam het in de 19 eeuw in verval. De groothertogelijke familie die hierna de eigenaar was geworden, gaf het in 1977 aan de staat die het teruggebracht naar hoe het vroeger was. Hierdoor is het kasteel een echte trekpleister geworden, ook doordat het een belangrijk monument is in de geschiedenis van Europa.

Kasteel Vianden

Wat is er allemaal te zien?

Door het kasteel loopt een looproute die langs alle kamers gaat, eerst start je op het eerste niveau met de wapenkamer, ridderzaal en de crypte. Daarna ga je naar de tweede verdieping met de kapel en grote zalen. Vervolgens is op zolder nog een moderner gedeelte waar je met een ar app het kasteel in 3d kan bekijken. Hierna vervolgt de route zich naar beneden waar de oude vertrekken te zien zijn, ook is er een kamer met de gehele stamboom van het kasteel en een 53 meter diepe put.

Bij elke kamer heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over de stad en de omringende natuur. En na afloop is er op het binnenplein een cafe om een drankje te doen of wat te eten.

De looproute van Kasteel Vianden

Middeleeuws festival Vianden

Het middeleeuwse festival is een jaarlijks feest wat zich afspeelt van eind juli tot begin augustus in het kasteel van Vianden. Het kasteel wordt gevuld met deelnemers die het kasteel vullen met middeleeuwen activiteiten: ridderkampen, kampvuur, vechtshows, jongleurs en roofvogel demonstraties. Zo kan je het kasteel weer zien met leven uit de middeleeuwen. Verder kan je rondlopen op een middeleeuwse markt met echte ambachtslieden en allerlei lekkernijen.

Kasteel Vianden tickets

Wanneer je dit kasteel wilt gaan bezoeken is het makkelijk om online alvast je tickets te boeken. Zo ben je zeker van plek, en het is ook nog goedkoper. Nog een voordeel van online boeken is dat je niet in de rij hoeft te staan. Je mag namelijk met je ticket door een aparte ingang, dit kan dus een hoop wachten voorkomen.

Bij deze tickets zit geen audiotour maar mocht je daar toch interesse in hebben kan je dat op locatie regel voor 2 euro extra. De tickets kosten €8,- per persoon, en een bezoek duur ongeveer 2 uur. Het kasteel is elke dag geopend van 10:00 – 16:00, en het is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Ook is het leuk om te combineren met de stoeltjeslift of de Vianden express.

Vianden Express

De Vianden express is een treintje die je door het historische centrum van Vianden brengt. Dit is ideaal te combineren met een bezoekje aan kasteel Vianden. De Vianden express rijdt de hele week om het uur, van 10:00 uur tot 18:00 uur. De reis begint bij het busstation van Vianden en onderweg kan je uitstappen bij de stoeltjeslift en bij het kasteel. Als je uitstapt kan je bij de volgende trein weer instappen om naar de volgende halte te gaan, of naar het startpunt.

Een enkele reis duurt 25 minuten, maar er wordt natuurlijk verwacht dat je tussendoor de bezienswaardigheden gaat bezoeken. In de trein is ook een audiogids beschikbaar met informatie over de omgeving. Een ticket kost €8,- euro per persoon en daar kan je dus de hele dag gebruik van maken.

Hotels in Vianden

Wanneer je wil overnachten in Vianden kan je dit doen in een hotel, het centrum heeft namelijk genoeg keuzen in hotels. Hieronder staan de 3 beste op een rij elke in een andere prijsklassen. Mocht je alle hotels van Vianden van willen bekijken, dan vind je hier de top 9.

€ – Café Hotel de ville de Bruxelles is een goed beoordeeld hotel die centraal ligt in het centrum van Vianden. Het is vanaf het hotel namelijk maar 750 meter lopen naar het hotel. Bij een kamer zit ontbijt inbegrepen voor een lage prijs. Bekijk hier de actuele prijs.

€€ – Midden in het centrum van Vianden ligt Hotel Victor Hugo. Dit hotel wat zich naast de rivier de Our bevindt heeft een eigen wellnesscenter en een restaurant met heerlijk eten. De kamers hebben uitzicht over het kasteel en zijn ruim en eenvoudig ingericht. Check de actuele prijs hier.

€€€ – mocht je budget wat hoger zijn dan past Hotel Belle Vue goed bij je. Dit hotel beschikt over een zwembad en een sauna. De kamers zijn wat ruimer en hebben een balkon met uitzicht op het kasteel. Bekijk de prijs hier.

Tip: Ben je niet opzoek naar een hotel of een camping, deze zijn er ook genoeg in de omgeving. Bijvoorbeeld: Camping Vakantiepark Walsdorf.

Boek de leukste activiteiten in Luxemburg online:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *