In dit artikel

Waterkrachtcentrale SEO

Vlak naast Vianden in de plaats Stolzembourg ligt een van de grootste waterkrachtcentrale van Europa. De centrale wordt gebruikt om elektriciteit op te slaan, en dit wordt gedaan met water. Grote pompen brengen het water naar een van de 2 stuwmeren die op een hoogte van 511 meter boven NAP liggen en een inhoud hebben van 7,5 miljoen m3. Op het momenten dat er extra elektriciteit nodig is wordt dit doormiddel van grote turbine opgewekt, door het water weer in de our te laten stromen. 

Deze zogenoemde buffercentrale is gebouw in 1959 en ging open in 1964, en word vooral gebruikt voor het Duitse elektriciteitsnet. Jaarlijks wordt gemiddeld 1650 GWh opgewekt met de centrale. In 2013 is het stuwmeer met 50 cm opgehoogd om zo de capaciteit te vergroten.

De waterkrachtcentrale is geheel gratis te bezoeken, je hebt toegang tot een grote ondergrondse gang die diep de berg in gaat. Hierin vind je informatie over het energieverbruik in Europa, duurzame energie, de waterkrachtcentrale en er is een film te bekijken. Helemaal achterin de tunnel kom je bij een trap die je 300 meter onder de grond brengt, hier heb je uitzicht over de gigantische turbine ruimte en de controlekamer. 

De gratis te bezoeken expo

Naast het bezoek aan de ondergrondse expo is het ook mogelijk om de twee grote stuwmeren te bezichtigen. Op de 497 meter hoge Mont Saint-Nicolas is een uitzichtpunt waar je uitkijkt over de grote stuwmeren en je uitzicht hebt over de omgeving. De uitkijktoren is gemakkelijk te bereiken met de auto maar er rijd ook een bus. 

Turbine ruimte die zich onder de grond bevindt

Openingstijden SEO expo

Als je de expo gaat bezoeken is er een gratis parkeerplaats voor de ingang waarvan je gebruik kan maken, ook staat er een gratis toilet langs de weg. De openingstijden van de expo verschillen per seizoen, het zomer seizoen is van Pasen tot 30 september. 

Een bezoek duurt ongeveer een klein uur als je al de informatie leest en de film bekijkt. Het is dus goed te combineren met een bezoek aan de stad Vianden en bijvoorbeeld het kasteel.

Stuwdam van Vianden

Wat verder richt de stad Vianden is een stuwdam te zien die in de Our staat. De stuwdam is 130 meter lang en 30 meter hoog. Het stuwmeer van deze dam is 8 kilometer lang en bevat 10 miljoen m3 water. De dam is gebouwd voor de waterkrachtcentralen en de plannen dateren al uit 1925.

Boek de leukste activiteiten in Luxemburg online:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *