In dit artikel

Wat is de vlag van Luxemburg?

De vlag van Luxemburg is een horizontale driekleur, vergelijkbaar met de Nederlandse vlag. Luxemburg heeft ook nog een tweede vlag, die vooral wordt gebruikt voor de scheepvaart. Maar in 2007 is deze ook erkend als de officiële vlag. Deze erkenning geldt echter alleen voor Luxemburgs grondgebied. De vlag is gebaseerd op het wapen van Luxemburg.

De twee officiële vlaggen van Luxemburg

Waarom lijken de Nederlandse en Luxemburgse vlag op elkaar?

De vlag van Luxemburg lijkt bijna identiek aan die van Nederland. Het enige verschil is dat de kleur blauw op de vlag van Luxemburg iets lichter is, en ook de kleur rood verschilt enigszins. De kleur blauw is afgeleid van het wapen van Luxemburg en is ook te zien op de handelsvlag van Luxemburg. De vlaggen hebben echter geen gedeelde geschiedenis, dus de gelijkenis tussen de vlaggen heeft niets te maken met dat Luxemburg ooit onderdeel was van het Koninkrijk der Nederlanden.

Nieuwe vlag Luxemburg

Krijgt Luxemburg een nieuwe vlag? Op 11 januari 2007 diende volksvertegenwoordiger Michel Wolter een wetsvoorstel in om de officiële vlag te veranderen. Dit omdat de Luxemburgse vlag vaak wordt verward met die van Nederland. Een peiling uitgevoerd door de radiozender RTL Luxemburg kreeg veel steun, bijna 90% van de bevolking vond de vlagverandering een goed idee. Echter strandde het wetsvoorstel in het Luxemburgse parlement, waar niet iedereen enthousiast was over dit idee. Premier Jean-Claude Juncker zei destijds dat de vlag niet zou veranderen gedurende zijn presidentschap. Momenteel is Juncker geen premier meer, dus wellicht komt er ooit nog een verandering waar zoveel Luxemburgers naar verlangen. Tot die tijd blijft de verwarring met de Nederlandse vlag bestaan.